Els éssers humans aprenem a través de la cultura i les relacions amb els altres, i això comporta l'adquisició de coneixements, creences, valors i actituds. La interacció social ens ajuda a crear nous vincles i a viure experiències, la qual cosa sempre comporta aprenentatges; és per això mateix que és imprescindible per a la supervivència.
El paper de la cultura ha anat modificant-se al llarg dels anys i un esdeveniment important d'aquest canvi és l'aparició de les TIC, a meitat del segle XX. Aquest fenomen va suposar un canvi en la manera de veure i apreciar les coses en la societat.
Es va anar desenvolupant amb molta rapidesa durant els anys següents fins a convertir a la societat en el que anomenaríem “la Ciutat del Coneixement i la Informació”. Hui dia hi ha tantes maneres d'obtindre coneixement, a un sol clic, que és impossible entendre realment allò que s'està buscant.
Cert és, que les tecnologies van aportar i aporten grans beneficis a la societat i suposen progressos, però això ha tingut conseqüències una miqueta desfavorables en el camp de l'educació. Hi ha tanta informació a la nostra disposició que es comença documentant-se sobre un tema en particular i s'acaba, sense adonar-se, en el mateix punt de partida.
Es podria dir que la sobre informació, desinforma i aquesta qüestió és a la qual venim referint des del principi del text. El coneixement excessiu afecta de manera limitadora en el sentit que es perd la capacitat de selecció crítica. Existeixen en l'actualitat nombroses maneres d'obtindre informació, per exemple, mitjançant Google, que és una de les eines més innovadores, i això repercuteix, així mateix en la veracitat de tota la informació exposada en les xarxes.
Al seu torn, la tecnologia ens permet ser part d'aquesta transmissió de la informació i per tant hem d'actuar en conseqüència amb això. És necessari que els individus desenvolupen la capacitat de valoració, cerca critica, selecció de la informació i la integració d'aquesta, amb la finalitat de no sobre saturar la quantitat de coneixement que obtenim.
Per tant, una de les possibles solucions podria ser aquesta capacitat de manejar i limitar tota la informació que ens arriba, mitjançant una visió crítica de la realitat per a així evitar el desconeixement a prop del que ens envolta. Doncs, per a trobar a les xarxes informació de qualitat, s'ha de contrastar l'informació estrata d'un enllaç amb molts altros. No et conformes en allò que trobes primer, no és la millor opció.
Comentarios
Publicar un comentario